Blog - siječanj 2008
četvrtak, siječanj 31, 2008

02. veljače 2008
Zagreb, Polukružna dvorana kazališta &TD


U subotu, 2. veljače u polukružnoj dvorani Teatra &TD će nastupiti renomirani glazbeni eksperimentalist Marko Ciciliani kao i domaće snage improvizacijske scene - Višeslav Laboš i Dragan Pajić-Pajo.

U prvom će dijelu nastupa Marko Ciciliani izvesti svoju kompoziju za no-input mixer koja će svoju praizvedbu imati na berlinskom festivalu Transmediale krajem siječnja. Kako je Marko jedan od međunarodno istaknutijih izvođača na no-input mixeru ne sumnjano da će i ovo biti intrigantan nastup.

Marko Ciciliani jedan je od priznatijih izvođača na no-input mixeru i dosad je surađivao sa vodećim umjetnicima kao što su Sachiko M, Fred Frith, Jaap Blonk i Karlheinz Essl. Markov opus za no-input mixer istražuje analogne limite miksete, stvarajući bogate i kompleksne zvučne teksture.

www.markociciliani.de


Potom će nastupiti duo Labosh & Pajo, dvojac gramofona i gitare, koji su jednostavno neizostavni u ovom kontekstu kako zbog svojih zvučnih istraživanja tako i zbog truda na organiziranju zagrebačke improvizatorske scene.

Višeslav Laboš je zagrebački turntejblist, DJ i eksperimentator. Viška prije svega zanimaju hibridni muzički izričaji, između popularne disko-kulture i eksperimenta na gramofonima.

Dragan Pajić-Pajo je 1987. osnovao grupu Cul-de-Sac, prvi ansambl za slobodno-improviziranu glazbu u Jugoslaviji. Od 1991. do 1999. živio u Berlinu i Amsterdamu gdje je aktivno sudjelovao i uobličavao kulturne prakse karakteristične za alternativne scene tih gradova. Pokretač je projekta Impromondays/Impronedjeljci.

www.impromondays.net
www.geocities.com/paaajo/

Organizira Multimedijalni Institut u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu.


Ulaz na koncert je besplatan.

nightonearth @ 14:25 |Komentiraj | Komentari: 0

01. veljače 2008
Zagreb, Pauk/SKUC


U petak, 1. veljače u zagrebačkom Pauku, u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Disco sekcije KSET-a, će nastupiti najzabavniji Nijemac na svijetu - Mambo Kurt.

Mambo Kurt se tako vraća s novim albumom i cijelim naramkom hitova. U njegovim su urnebesnim preradama odsviranim na orguljama ovoga puta stradali Rage Against the Machine, Nirvana, Dr. Alban, Slayer, Tina Turner i ABBA, što nam uz gomilu od prije poznatih neviđeno duhovitih interpretacija uglavnom alter, punk i metal hitova obećava još jednu ludo duhovitu noć.

www.myspace.com/theoriginalmambokurt

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 35kn možete kupiti u Dancing Bear-u, Dirty Old Shop-u i KSET-u. Na ulazu će koštati 50kn. Ulaz se otvara u 21 sat.

nightonearth @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 0


02. veljače 2008
Zagreb, Klub Aquarius

Seasplash festival, Confusion i Kingston predstavljaju zimski Seasplash spektakl koji će se održati u subotu, 2. veljače u klubu Aquarius, a na kojem će, među ostalima, nastupiti Radikal Dub Kolektiv te zvijezda svjetske dubstep scene - Kode9.


Pročitaj kompletan post
nightonearth @ 09:54 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 28, 2008

Zviždanje, bubnjanje, lupanje, škripanje i slični zvukovi preplavili su Varšavsku ulicu u Zagrebu, u subotnje jutro 26. siječnja i učinili špicu posjećenijom no ikad.

Više od 3000 građana bučno je iskazalo svoje negodovanje oko Horvatinčićevog graditeljskog poduhvata na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a direktan povod za njihovo okupljanje bila je odluka Gradskog poglavarstva da građevinski zahvati na Cvjetnom mogu započeti.

Budući da borba inicijative Pravo na grad i Zelene akcije protiv projekta Hoto grupe traje već, na žalost više od godinu dana, ovdje doista nije potrebno podsjećati što se krije iza nezadovoljstva građana koji se već dugo nisu okupili u ovako velikom broju. Korisnije je izdvojiti neke od izjava i događanja koja su na ovaj ili onaj način povezani s cijelim slučajem, a tiču se dva najistaknutija aktera ove gradske trakavice.

Dok su građani protestirali u Varšavskoj, nekoliko metara dalje Horvatinčić je držao press konferenciju koju je čak osigurao i s nekoliko tjelohranitelja koji su očito trebali reagirati u slučaju dolaska 'provokatora' i tako spriječiti njihov ulazak na najbolje čuvanu pressicu u zemlji. Pored ovog već drugi put ponovljenog press kurioziteta, ovdje posebno izdvajamo i jednu od znakovitijih misli g. Horvatinčića koju su prenijeli mediji. Naime, pored informacija o gabaritima projekta, osvrčući se na prosvjed građana i njihovo negodovanje oko izgradnje podzemnih garaža u središtu grada i smanjenju pješačke zone, Tomislav Horvatinčić je izjavio kako sporni dio Varšavske ni sada nije pješačka zona, jer se na njoj parkiraju automobili. Naš daljnji komentar, vjerujemo, nije ni potreban, a njegove dosjetke oko eventualne zarade dobrohotnog investitora isto tako preskačemo.

Također je zanimljivo da zagrebački gradonačelnik i dalje funkcionira po principu kako mu po volji, a da pojam demokracije tumači od slučaja do slučaja. Tako je u petak 25. siječnja stigao u kino Europa kako bi svojim riječima otvorio novu eru ovog kina. Tom je prilikom Milan Bandić naglasio kako je trebalo poslušati 15 tisuća građana koji su dali svoj potpis u akciji Daj mi kino! pa je eto on, zajednički s drugim gradskim ocima, poslušao građane i odlučio im dati kino Europa. No, Bandić se nije ovdje zaustavio pa je naglasio kako nam se valja boriti protiv kapitalističkog nasrtaja novih bezličnih multiplexa i spriječiti propadanje jedne dame, kakva je kino Europa. Gradonačelnika očito na trenutke zaskoči svojevrsna amnezija pa je eto samo tako zaboravio na jedan kapitalistički nasrtaj koji i sam podržava te promovira, a koji se događa samo nekoliko metara od spomenute dame. Da mu potpisi više od 50 tisuća građana protiv devastacije Cvjetnog trga ništa ne znače, vidljivo je i iz ovog subotnjeg prosvjeda.

Inicijativa "Pravo na grad" i Zelena akcija ovim su prosvjedom još jednom pokazali da nemaju namjeru odustati te najavljuju novi i veći prosvjed građana ukoliko Gradska Skupština podrži odluku Gradskog poglavarstva. A ako se to dogodi, buka će na Cvjetnom doista biti moderna. Naime, trg čeka 400 dana gradnje, stotine kamiona dnevno, a o broju osobnih automobila koji će nahrliti u podzemnu garažu nemojmo ni razmišljati. Nadamo se da vizionari ovoga grada okupljeni u Gradskoj Skupštini ipak neće u četvrtak, 31. siječnja razum ostaviti doma.


O prosvjedu možete čitati još i na:
Pravo na grad
Zelena akcija
Grad građanima
Dnevni kulturni info
Jutarnji list
T portal


preuzeto s www.kulturpunkt.hr

nightonearth @ 18:40 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 27, 2008

Otvoren je natječaj za 12. Art and Music Festival 2008. koji će se održati izvan tradicionalnog ljetnog termina i to od 24. travnja do 3. svibnja 2008.g.

Pravila natječaja:

1. Natječaj za 12.Art & Music Festival 2008. otvoren je za solo izvođače i sastave iz cijelog svijeta bez obzira na stil glazbe koju izvode, a koji nemaju objavljeni nosač zvuka za službeno registriranu diskografsku kuću.

2. Svaki izvođač ili sastav na natječaj mora poslati najmanje 3 snimljene pjesme i to isključivo na CD-u, te popratni PRESS materijal koji mora sadržavati:
a) Kontakt osobu
(Ime i prezime, Ulica i kućni broj, Grad, Država, Telefon, Mobitel, Mail)
b) Imena članova grupe
c) Kratku biografiju
d) Fotografiju grupe(izvođača)
e) Web adresu (ukoliko je posjeduju)
Pjesme moraju biti autorske!
Sav poslani materijal ne vraća se pošiljateljima!

3. Prijave za 12. Art & Music Festival 2008. šalju se na adresu:
Art And Music Festival P.P.201, 52100 Pula, Hrvatska

4. Natječaj je otvoren od trenutka objavljivanja do 7.ožujka (marta) 2008. godine nakon čega će sedmeročlani žiri 12. Art & Music Festivala 2008. na osnovu preslušanih snimaka odabrati 8 polufinalista koji će nastupati od 1. do 3. svibnja (maja) u Puli.Žiri Festivala, nakon nastupa uživo svih osam izvođača, odabrat će dva finalista 12. Art & Music Festivala 2008., dok će jednog finalistu izabrati publika, te će sva tri izvođača ponovo nastupiti u finalu kada će biti proglašen i pobjednik 12. Art & Music Festivala 2008.

5. Pobjednik 12. Art & Music Festivala 2008. za nagradu dobiva mogućnost potpisivanja ugovora za prvi album, te mogućnost snimanja albuma u Studiu PARTYZAN u Puli (60 sati korištenja studia).


6. Sve ostale informacije o 12. Art & Music Festivalu 2008. mogu se saznati na službenim web stranicama www.artandmusicfest.org

nightonearth @ 17:24 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 25, 2008

Udruga Blank održat će besplatnu jednomjesečnu glumačku radionicu za srednjoškolce s početkom 16. veljače 2008. u 17 sati.

Radionica će se održavati svaki vikend do 16. ožujka 2008., a broj polaznika ograničen je na 8.
Radionica se održava na Trgu Ivana Kukuljevića 1a, u Španskom i vodi je Ana Šetka.

Radionica praktično obrađuje:
fizički i vokalni trening glumca

  • rad s partnerom
  • rad na scenama
  •  glumačku etiku
Svaki termin podijeljen je na dva dijela:
  • trening
  • rad na na scenama

Prijave se primaju na: blank@inet.hr
Više informacija na webu: http://www.blankzg.hr ili na mob: 095/8220-466

Pokrovitelji radionice su Ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Izvor: Blank
nightonearth @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 0

Festival of Performing Arts održat će se po prvi puta od 8. do 10. kolovoza 2008. u području Katarina-Monumenti, u Puli.

O projektu:

Projekt predviđa realizaciju kazališnog festivala usredotočenog na valoriziranje i oživljavanje područja Katarina-Monumenti, sastavnog dijela bivših vojnih zona unutar pulske luke, u periodu između 8. i 10. kolovoza 2008.
Sugerira se upotreba scenskih umjetnosti za osvajanje odnosno oživljavanje napuštenih prostora kroz programsku kolonizaciju umjesto arhitektonskom rekonstrukcijom samih zgrada.
Predviđa se uključivanje lokalnih umjetnika, pisaca, glazbenika i kazališnih skupina koji će raditi zajedno s vanjskim skupinama na sugestivnim prostorima kompleksa Monumenti - Katarina.
Cilj je u konačnici ponuditi kvalitetnu kulturno-kazališnu alternativu, te ju iskoristiti kao sredstvo obnove i uspostavljanja novih odnosa sa gradom.


Natječaj je namijenjen umjetnicima svih područja vizualnih umjetnosti, performerima, plesačima, kazališnim i cirkusnim skupinama radi stvaranja djela unutar područja Katarina-Monumenti s namjerom da se radi na transformaciji prostora i/ili u snažnoj sprezi s njime.
Sva će djela biti uvrštena u program festivala FoPA.
Natječaju mogu pristupiti i svi oni koji žele sudjelovati u dijelu organizacije i tehnike: audio, video, rasvjeta.


Rok prijave: 1. ožujka 2008.


NAČIN PRIJAVE
1. Prijave (curriculum grupe ili pojedinca i eventualne sugestije za sam festival) potrebno je poslati na a e-mail adresu: fopa.pula@gmail.com.
2. Razne materijale (video i fotografije prijašnjih iskustava i sl.) koji se neće vraćati, slati na:

Paola Valente
Galižana 331
52216 GALIŽANA (PU)

3. Rezultati selekcije biti će poslani mailom do 1. svibnja 2008 i bit će objavljeni na internet stranicama.

UČEŠĆE U TROŠKOVIMA
Ukoliko to bude moguće, namjera je organizatora koristiti dio fondova za podmirivanje putnih troškova,a svakako će se voditi brigu o smještaju umjetnika.

nightonearth @ 10:07 |Komentiraj | Komentari: 0
Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju vas na

*MIRAN, ALI BUCAN*

*P R O S V J E D*

*u subotu 26. sijecnja u 11 sati u Varsavskoj ulici*

Gradska skupstina, usprkos protivljenju 54,500 gradjana, neovisne struke
i najsire javnosti, 31. sijecnja namjerava izglasati Detaljni plan
uredjenja za blok na Cvjetnom trgu kojim ce se omoguciti izgradnja
neprihvatljivog trgovacko - poslovno - stambenog kompleksa s garazom.

Pritom gradska vlast i investitor vode kampanju obmanjivanja javnosti
tvrdnjama kako je sada rijec o smanjenom projektu. Predlozenim Detaljnim
planom uredjenja predvidjen je potpuno isti sadrzaj i opseg izgradnje
kao i u izvornom projektu.

Projekt i dalje sadrzava sve, od prije poznate, neprihvatljive i stetne
elemente: preveliku kolicinu nove izgradnje, sest etaza podzemne garaze,
rusenje povijesnih zgrada, uzimanje dijela pjesacke zone u Varsavskoj
ulici te komercijalne sadrzaje koji nisu od javnog interesa.

NE OSTAJTE KOD KUCE DOK SE ODLUCUJE O SUDBINI NASEG GRADA!

DODJITE NA PROSVJED!

P.S. Ponesite lonce, rajngle, bubnjeve i ostale predmete koji proizvode
buku.
nightonearth @ 10:02 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, siječanj 22, 2008
Agencija GFK objavila je prije nekoliko dana rezultate svog istraživanja o pristupu internetu i internet korisnicima. Anketa je napravljena u trinaest zemalja središnje i istočne europe, a u svakoj zemlji se koristio reprezentativni uzorak od 1.000 ispitanika starijih od 15 godina. Cijelo instraživanje postoji na slideshareu pa ga možete pogledati u cijelosti. Ja ću se koncentrirati na nekolicinu podataka koji su po meni zabrinjavajući.

Istraživanje se otvara postotkom internet korisnika. Naime, prosjek regije je kako 38% stanovnika ima pristup internetu, Hrvatska je ovdje samo za jedan postotni bod bolja, dok je uvjerljivo najdalje došla Slovenija i Austria (s 62 i 59% stanovnika s pristupom internetu), dok je najlošijaUkrajina sa svega 12%. Iako mi spadamo po ovome u nekakvu zlatnu sredinu, nikako ne vidim kako bi mogli biti zadovoljni tim podatkom budući da broj internet korisnika raste zabrinjavajuće sporo. Naime, Gemius (kojeg kod nas zastupa Valicon) radi istraživanje posjećenosti web stranica što nam između ostalog dozvoljava i mjerenje ukupnog broja apsolutnih korisnika interneta u Hrvatskoj. Po tom istraživanju, u rujnu 2007 godine (dakle u mjesecu u kojem je GFK radio ovo istraživanje) godine u Hrvatskoj je postojalo 1.024.436 internet korisnika što je rast od svega 5% u odnosu na godinu ranije. Dakle, sve podatke o silnom broadbandu kojeg nam t-com povremeno plasira nsu novi korisnici nego postojeći koji dial-up mijenjaju za ADSL. U situaciji u kojoj jesmo, s penetracijom od 39% i 5% godišnjeg rasta broja korisnika, ispada da nam treba desetak godina da sustignemo susjedne nam slovence što je porazno znajući da internet kao takav u našim krajevima jedva da postoji desetak godina.


Pročitaj kompletan post
nightonearth @ 11:50 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 21, 2008
23.-27. siječnja 2008
Zagreb, Studentski centar

Osmo izdanje Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije - Test! održat će se u prostorima Studentskog centra od 23. do 27. siječnja.


Međunarodni festival studentskog kazališta i multimedije Test!, u organizaciji udruge Test! - Teatar studentima, razvija se još od 2000 godine kada je svoj osmogodišnji put započeo kao smotra hrvatskog studenskog kazališta. U međuvremenu festival je izrastao u međunarodni projekt, jedini ovog tipa koji je okrenut studentskoj populaciji, te tijekom niza godina ugostio mlade umjetnike iz većine zemalja Europe.

Kao član svjetske studentske kazališne organizacije AITU/IUTA, Test! podržava i promovira stvaralaštvo mladih nekompetitivnom atmosferom, poticanjem suradničkih projekata, susretima umjetničkih akademija i organiziranjem inspirativnih radionica. Festival okuplja europske i hrvatske kazališne, plesne i performans skupine i autore koji su redom na početku svog kreativnog razvoja, pa se među onima koji nastupaju često nalaze sveučilišne kazališne skupine i umjetničke akademije.

Od 2004. godine izvedbenom se programu uspješno pridružuje MM - multimedijalni program čiji raspored uglavnom zauzimaju radovi vizualnog i konceptualnog karaktera te koji okuplja mlade umjetnike i studente iz područja vizualne umjetnosti. Pokazavši izdržljivost dostojnu pridjeva "studentski", Međunarodni festival studentskog kazališta i multimedije Test! ove godine sprema svoju osmu reprizu kako bi hrvatskoj javnosti još jednom demonstrirao stvaralački potencijal najvećeg državnog potencijala - mladih ljudi.

Pročitaj kompletan post
nightonearth @ 22:06 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 20, 2008

4. izdanje festivala 25 FPS održat će se od 23. do 28. rujna 2008. u Studentskom centru u Zagrebu.

U glavnom natjecateljskom programu mogu sudjelovati kratki eksperimentalni filmovi i videoradovi do 20 minuta završeni nakon 1. siječnja 2006. g.

Preview format: DVD (PAL + NTSC) - NE prihvaćaju se DivX formati i ostali formati na CD-u!

Format prikazivanja na festivalu: 35 mm, 16 mm, Digital Betacam PAL, Betacam SP PAL

Završetak prijava: 1. svibnja 2008.
Ispunjena i potpisana prijavnica s DVD-om treba stići najkasnije do 15. SVIBNJA u festivalski ured ili se neće razmatrati.

Rezultati selekcije: 15. lipnja 2008. na http://www.25fps.hr

Prijavnica u pravilnik na engleskom jeziku: http://www.shortfilmdepot.com
Prijavnica i praivlnik na hrvatskom jeziku: http://www.25fps.hr


Kontakt:
25 FPS
POLJANA ZDENKA MIKINE 10 / 10 000 ZAGREB
T: +01 3755 281 / F: +01 3756 335
info@25fps.hr / http://www.25fps.hr

nightonearth @ 17:32 |Komentiraj | Komentari: 0

Nakon što je 5. izdanje Tabor Film Festivala održano na privremenoj lokaciji u baroknom dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, festival se nakon jednogodišnjeg egzila vraća kući, u obnovljeni srednjovjekovni dvorac Veliki Tabor.

Prošle godine prijavljeno je oko 1500 naslova iz osamdeset zemalja svijeta, od čega je u konkurenciju uvršteno 45 filmova iz 24 zemlje.
Ovom se prilikom pozivaju autore, redatelji i producenti kratkometražnih filmova svih vrsta (igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi) da prijave svoje radove na 6. izdanje Tabor Film Festivala koje će se održati od 11. do 19. srpnja 2008.

Prihvaćaju se filmovi u trajanju do 30 minuta snimljeni nakon 1. siječnja 2006.
Ove godine otvara se i novi regionalni program, tako da se posebno pozivaju autori iz zemalja regije da prijave svoje recentne filmske uratke.

Prijava se vrši on-line do 15. ožujka 2008.

Dokument generiran na našim stranicama nakon ispunjavanja prijave potrebno je isprintati, potpisati te s primjerkom filma (DVD ili VHS) poslati na adresu:

Tabor Film Festival
M. Gupca 53/1
49 210 Zabok
Hrvatska/Croatia

Popis filmova koji ulaze u natjecateljski program Tabor Film Festivala bit će objavljen na stranicama festivala najkasnije 10. lipnja 2007.

Sve informacije dostupne su na: http://www.taborfilmfestival.com

Organizator: Gokul (Građanska organizacija za kulturu)
Partneri: Kreativni sindikat, K-Zona, Muzeji Hrvatskog Zagorja
Pokrovitelji: Krapinsko-Zagorska Županija, Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb

Kontakt:
Tabor Film Festival
t. +385 98 590 456
f. +385 49 221 060
e. luksa@taborfilmfestival.com
http://www.taborfilmfestival.com

nightonearth @ 17:25 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 4, 2008

Pozivaju se autori da prijave svoje filmove na Reviju amaterskog filma koja će se održati od 30. ožujka do 5. travnja 2008. u centru Zagreba.

Filmovi se mogu prijaviti u sljedećim kategorijama, a mogu biti svih žanrova:

* službeni program - filmovi do 20 min
* kids & teens / autori/ce do 14, tj. 17 godina starosti (službeni program u suradnji s Kinoklubom Karlovac)
* srednji metar – filmovi do 60 min.
* dugometražni amaterski film
* ratni film

Prijavnica i ostale važne informacije nalaze se na http://www.revijaamaterskogfilma.hr

Kontakt i informacije:
raf@revijaamaterskogfilma.hr
samo iznimno: +385(0)91/1687.250
mlađi od 17: 098 92 77 483.

Filmove s prijavnicom slati na:
FAR
Revija amaterskog filma - RAF
Poste restante
10000 Zagreb
Hrvatska

nightonearth @ 00:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
google oglasi
Brojač posjeta
70741
blog catalog
padaj silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Index.hr
Nema zapisa.