Blog - listopad 2007
utorak, listopad 30, 2007

Slovenske umjetnice Vesna Bukovec, Lada Cerar i Metka Zupanič pozivaju građane Zagreba da ih upoznaju s mjestom koje za njih ima poseban značaj u gradu Zagrebu. Iz dospjelih materijala namjerava se sastaviti karta posebnih mjesta u Zagrebu.

Umjetnice zanima mjesto u gradu koje vama osobno nešto posebno znači. Mole se svi da kratko opišete i u opis uključite sljedeće podatke:
- koje je to mjesto i kako se naziva
- točna adresa lokacije
- zašto i koliko dugo je za vas to mjesto posebno
- kako često tamo odlazite, koga vodite sa sobom i šta obično tamo radite
- vaši osobni podaci (ime i prezime)
Molimo vas i za fotografiju vašeg posebnog mjesta.

Važno:
Obavezno nam napišite točnu adresu odabranog mjesta. Adresa i fotografija su nam potrebne za izradu karte.
Materiale pošaljite na e-mail: zagreb@special-place.net

Vaši doprinosi projektu bit će objavljeni na web stranici http://www.special-place.net, a kartu s fotografijama objavit ćemo na web portalu Flickr map.

Radi se o višegodišnjem projektu, kojeg slovenske likovne umjetnice Vesna Bukovec, Lada Cerar i Metka Zupanič izvode u različitim gradovima. Do sada je bio izveden već u Nottinghamu 2004, Grazu 2006 i Sarajevu 2007. Momentalno se projekt izvodi u Zagrebu i Ljubljani. Projekt Special place in the city – Zagreb če skupa sa ostalima biti predstavljen na izložbi Special place in the city u galeriji Škuc u Ljubljani od 15.11 do 7.12 2007.

nightonearth @ 09:13 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 29, 2007

02.-11. studenog 2007
Rijeka, MMC Palach


Odabrana tema festivala 2007. godine jest relacija umjetnosti i 'sfere općega': sistema, ćudoređa, zakona, plemena, društva, države, 'globalnog poretka': opresivno – represivne aparature Nadzora/Zatvora/Ludnica/Bolnica (Kierkegaard, Nietzsche, Freud, Artaud, Battaile, Foucault, Lacan); kraće rečeno: relacija / interakcija pojmova o umjetnosti/zločinu/kriminalu – što je implicite ili eksplicite još od antičkih vremene (Platon: Fedar, Fedon, Država…) do danas jedna od 'crvenih linija' rasprava i sukoba plejade estetičara i moralista o pitanjima umjetnosti.

PROCVAT KRIMINALA, PIRATIZMA I SLOBODNOG PODUZETNIŠTVA 90-ih; DEKRIMINALIZACIJA PIRATSKOG ART – PODUZETNIŠTVA U RIJECI 97. – 07.

Po čuvenim tezama Hakima Beya o piratima, avangardistima i "muzici kao principu organizacije države", te o TAZ–ovima (Privremene Autonomne Zone=Temporary Autonomous Zones) upravo je grad Rijeka, točnije Fiume, od 1919. pa "nadalje", uslijed nevjerojatne "protofašističke" a po "artističkom" nadahnuću PIRATSKE akcije militantnog književnika Gabriella D’Annunzia postao poslijednjom piratskom utopijom i – istodobno – prvom, paradigmatičnom modernom (trans)artističkom Privremenom Autonomnom Zonom! Divlje anarho-horde cyberpunkera omogućile su Svakom zainteresiranom da se i ON LINE upozna s cijelim kompleksnim sustavom tog piratsko–umjetničkog determinističkog kaosa čiji je Strange Attractor bio, eto, talijanski pjesnik D’Annunzio. Rijeka će potkraj 2006. na 2007. živjeti u znaku izložbe "Fiumani" i Venuccijeva modela za javni spomenik "Legionaru" (u organizaciji MMSU), a Palachov Festival nove umjetnosti FONA 2003 inaugurirao je upravo spomenutu Beyevu priču o Fiume kao piratskom danuncijevsko - avangardističkom TAZ-u. To što je riječ i o prvom povijesnom nastupu FAŠIZMA – organiziranog "kriminala" rigidno tumačeno – u svijetu nimalo ne zbunjuje Hakima Beya pošto je notorna činjenica da nijedna europska povijesna avangarda (tehnički termin Petera Buergera) nije završila drugačije nego baš u mahom totalitarističkoj političkoj instrumentalizaciji – što se od vremena izbacivanja D’Annunzija iz Fiume ranih 20-ih godina prošloga stoljeća pa do sredine 30-ih godina dogodilo i u Italiji, dakle i u Fiume i u Njemačkoj i u Rusiji (SSSR), a poznato je kako su se stvari odvijale u Francuskoj – u kojoj je u umobolnici devet godina jedva preživio jedan Antonin Artaud – koji je izašavši, pred smrt, po "kapitutaciji" njegovih represivnih psiho-tamničara u poratnoj Francuskoj uspio napisati svoj veličanstveni proto–antipsihijatrijski tekst VAN GOGH: UBIJENI SAMOUBOJICA.

Shvativši dublje činjenicu da se "legitimna" Država prikriveno vlada poput maskiranog mega – kriminalca, te da upravo Društvo i "ćudoredni" System maltretira i zlostavlja Individuu, jedna "neformalna" supkulturno–kulturna riječka udruga OTVORENI KRUG ( Open Cyrcle ) od sredine do konca 90-ih godina pripremila se za "pretvorbu" u registrirano PODUZEĆE: u prvoj fazi Jona d.o.o., a potom – po "osvajanju" svog današnjeg sjedišta u prostoru Kluba Jan Palach – u MMC d.o.o. Rijeka Galerija O.K., utemeljena unutar MMC-a , od godine 1998. do danas bavi se ispitivanjem rubnih područja Arta i ekstremnih situacija do kojih uvijek iznova dovodisvako slobodoumno prekoračenje "jednom za svagda" zadanih tobože – legitimnih represivnih PROPISA koji blokiraju eksperimentalno i kritičko ponašanje i djelovanje na domaćoj Art sceni.

Pošto je još od "Van Goghovog Uha" svakom radikalno nastrojenom i usmjerenom umjetniku/teoretičaru/kritičaru bjelodano jasno da se umjetničko propitivanje konfliktnih odnosa Ja–Ne-ja/individua-društveno-politički system/Zakon–prekršaj neizbježno odvija na ambivalentnom, anamorfotičnom, nemirnom i osjetljivom "underground" terenu ONKRAJ DOBRA I ZLA ( Nietzsche: Jenseits Gut und Boese ), te da je estetičko pitanje prvog reda – još od Kantove "Kritike rasudne moći" koje je mjesto te RELACIJE/INTERAKCIJE obično naivno odnosno apstraktno suprotstavljenih "parova suprotnosti" unutar umjetničkih koncepcija, poetika, metodologija, praksi i pragmatično projektiranih strategija i taktika "situacionističkog" javnog djelovanja, za opću temu Festivala FONA 2007 direktor MMC-a Damir Čargonja odlučio je ekplicite postaviti naslovnu sintagmu: UMJETNOST & KRIMINAL.

UMJETNOST NA RUBU/ONKRAJ RUBA ZAKONA/SUSTAVA

Niz domaćih "Neprilagođenih/Misfits" umjetničkih prijestupnika Propisa – bliskih suradnika MMC-a: Lauer, Trokut, Sven Stilinović, Vlado Martek, Željkom Jerman (+), Kutnjak, Dumanić, Pino Ivančić, “Zlobecsport”, Crtalić, GHETTO – Sonje Barač Rudynski, Peraica, Stojnić, Kovačićek, Mustać, Bušić, Dulić, Karabogdan, Zubović,

NADZOR, INSTITUCIJE, LUDNICE, KAZNIONICE : ART EKSPEDICIJE "GOLI OTOK 2000 – 2007", MMC Rijeka; "BALEFEST:BALE / VALLE 2002 – 2004", MMC Rijeka & Zlobecsport Gallery, Valle
Goli otok kao topos kaznioničkog otoka odnosno kaznioničko – artističkog TAZ-a


nightonearth @ 21:20 |Komentiraj | Komentari: 0
za Vas iz  programa u net.kulturnom klubu MaMa (Preradoviceva 18) u studenom izdvajamo  sljedeca dogadanja:

SUBVERZIJE [VECERI MEDIJSKE GERILE I POETSKOG TERORIZMA]

Subverzivni ponedjeljci se nastavljaju i u studenom, nakon uspjesnog  programa u listopadu koji je prosao gotovo kao da i nije bilo  trogodisnje stanke.

Program zapocinje vjerskim funadmentalizmom i kada ste vec pomisli na  islam, moramo vam reci da je rijec o krscanstvu. Studeni svakako  obiljezavaju izbori, tako da su neizbjezna tema, no ne bojte se,  ovdje nije rijec o zagovaranju, vec o kritici i diskusiji. I za kraj  mjeseca ce biti rijeci o obrazovanju iz slobodarske perspektive, bilo  da je rijec o kritici, ali i drugacijim mogucnostima obrazovanja.

KONCERT BERNHARDA FLEISCHMANNA

Nakon mnogobrojnih glazbenih delicija ove godine, sezonu - na dan od  izbora, u Tvornici Jedinstvo - zavrsavamo nastupom beckog muzicara  Bernharda Fleischmanna.

Kao pravi Beclija Bernhard u svojim nastupima spaja krckava avant- sazvucja sa ubitacnim relaksiranim ritmom, melankoliju sa hipnotickom  ekstazom.

DISKUSIJE [G33KOSKOP, PAST.FORWARD]

13.11. [utorak] odrzat ce se disusija o politickim aspektima  slobodnog softvera. Kada bi GNU Opca Javna Licenca bila konstitutivni  dokument neke politicke partije u kojem bi smjeru ta partija krenula?  Da li bi se uopce mogla uspostaviti? Koliko bi se frakcija odvojilo u  samom pocetku? Da li GNU Opcu Javnu Licencu mozemo citati kao  dokument koji ne regulira samo podrucje proizvodnje softvera?

A u petak [30.11.] cemo sa drugovima iz Ljubljane [casopis Agregat i  Radnicko-pankerski univerzitet] raspravljati o buducnosti kriticke  socijalne misli na podrucju bivse Jugoslavije.

Detaljnije informacije o svim mjesecnim dogadanjima, pored naseg  sajta www.mi2.hr, mozete pronaci i na stranici kalendara dogadanja  http://services.mi2.hr/webcal ...

Drugarski pozdravi iz MaMe
nightonearth @ 18:58 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 27, 2007
Subota, 03.11.2007. @ Klub Aquarius, Zagreb
Bass Invaders ft. CYANTIFIC

Room 1. Drum&Bass:
Cyantific (Hospital, UK)
Dora
Juice
Odium
Gekko

Room 2. All breaks:
Phillipe (CFSN)
Zmayo (Pistolero)
Chatko
+ visuals by Somatik & .exe

do ponoci uz flyer, 2 piva za cijenu 1

Gdje: Aquarius, Jarunska obala b.b., Zagreb
Od: 22
Do: 05
Upad: 40 kn u pretprodaji, 50kn na dan eventa
Pretprodajna mjesta: Aquarius Klub, Matije Ljubeka b.b. / Kingston Shop, Radiceva 3 / Mama Klub, Preradoviceva 18

Kako i izgovor njihovog imena (Cyantific – scientific – znanstveni) nalaže, ovaj londonski dvojac (čine ga Jon Stanley i Matt Whitehead) poslu pristupa krajnje studiozno, pa su prvo četiri godine marljivo radili u studiju, a tek se onda, ne tako daleke 2002., odvažili poslati svoje skladbe nekom od već afirmiranih izvođača i etiketa. Kako dobar proizvod uvijek nađe kupca, tako su i Cyantific ekspresno potpisali za veliki Hospital Records, a zatim se, nižući izdanje za izdanjem, polako ugurali u društvo najvećih. Definitivna afirmacija događa se 2005. s kolaboracijom s Diane Charlemagne, „Don't Follow“, a konačno ustoličenje u d&b panteon (i detronizacija High Contrasta kao prvog imena Hospital Recordsa) u proljeće 2006., s genijalnim dugosvirajućim prvijencem, albumom „Ghettoblaster“.
Priča o njihovim live nastupima drugi je par rukava. Kao prvo, Matt čuva studio dok Jon putuje svijetom i nastupa. Pritom je toliko uspješan da se, gdje god da se pojavi, o njemu ispredaju neke sasvim nevjerojatne legende - govorka se da je bolji od drugih jer ima po 6 magičnih prstiju na svakoj ruci; drugi pak tvrde da je to zato što vježba 12 sati dnevno; treći su uvjereni da tajna njegove moći leži u povezanosti s izvanzemaljcima. Zanemarimo li spekulacije, sa sigurnošću možemo zaključiti sljedeće - Jon Cyantific se ne ograničava samo na melodični d&b, već pušta i žestoko i lagano, i novo i staro, i to tehnički toliko inovativno i dotjerano da su razni kroničari zbog njega izmislili naziv “nu skool DJ-ing” – i zbog toga već sada možemo jamčiti da ćemo se 03.11. u Aquarius svi veseliti, družiti i plesati do iznemoglosti.

Info:
www.cyantific.co.uk/
www.myspace.com/cyantific
www.hospitalrecords.com/
www.bass-invaders.com
www.aquarius.hr
nightonearth @ 20:06 |Komentiraj | Komentari: 0
 
5. Festival prvih 2007.
Tema: društvena odgovornost kapitala
 
Otvorenje 5. Festivala prvih u utorak, 30.10. u 19.30 sati u Galeriji Prozori
KGZ, knjižnica S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1
Izložba traje od 30. listopada do 15. studenog
 
Nagradna igra za posjetitelje
Voditelj: Kristijan Ugrina
 
Izlažu:
 
Manuela Vladić Maštruko, HR - Sreća, esej
Danijel Modrej, SLO - Odrastanje, strip
Vanda Jurković, HR - Kapital K. Marxa, čitanje
Igor Grubić, HR - Crvenkapica, kratki dok. film
Dragana Anđelić, BIH - Imperialism is monopoly stage of kapitalizm, fotografija
Mario Gazić, HR - Prvo slovo odgovornosti, likovna radionica za djecu od 9 – 14 godina
Viktor Meglič i
Mateja Pucko, SLO - Vikeja (plesno-igrana predstava)
Gabriela Vasić, SR - Status, knjiga
Nitsan David Hammerman, IZR - Korporacija, instalacija
Damir Avdić, BiH - U novom mileniju, pjesma
 
O FESTIVALU PRVIH
 
Festival prvih je internacionalna smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih radoznalosti.
 
Na FP mogu se prijaviti umjetnici i svi ostali bez obzira na starosnu dob (uvjet je da debitiraju u kategoriji za koju se prijavljuju). FP proglašava temu festivala. Dosadašnje teme bile su: Reklamokracija, GMO i biotehnologija, Dominacije i Mine. Za sudionike natječaja tema je obvezujuća. Na FP se može nastupiti odzivom na natječaj organizatora te po pozivu.
 
Tema ovogodišnjeg FPa je Društvena odgovornost kapitala. U proljeće 2007. raspisan je poziv autorima, te je odabrano desetak radova. On će biti predstavljeni na skupnoj izložbi u Galeriji Prozori, Knjižnica S.S. Kranjčevića u razdoblju od 30.listopada do 15. studenog.
 
Na drugu tematsku izložbu, u Galeriji VN, KGZ, Knjižnice Vladimira Nazora, Ilica 163a, od 6. studenog do 14. studenog pozvani su autori (Delimar, Martinis, Kopljar, Kulunčić, Vukić, Batinić, Kovač, Globočnik, Kraljević, Vojnić, Babić, Bužek, Zorica, Frankl, Bilić, Müller) čiji radovi referiraju na temu ovogodišnjeg FPa, a nisu debitantski.
 
U KICu će 8.11. biti predstavljen zbornik Društvena odgovornost kapitala (ur. Srećko Horvat, autori: Friedman, Žižek, Račić, Lončar, Galović, Paić, Horvat, Gabrić, Kovačević, Kulić & Pavkov, Pulig, Bakan) u izdanju Studija Artless.
nightonearth @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 26, 2007
17. studenog u suorganizaciji Jabba Crew -a u Aquarius dolazi polovica legendarnog britanskog abstract/nu jazz/hip-hop dvojca Coldcut! Imat ćemo prilike uživati uz DJ set Jon More-a što će nesumnjivo biti prava klupska poslastica. Dvojac Jon More te Matt Black (Coldcut) inače su i osnivači legendarnog Ninja Tunea čiji izvođači su već samim time garancija za vrhunsku kvalitetu.

Više informacija o svemu uskoro!

www.coldcut.net
www.myspace.com/coldcut
www.ninjatune.net

www.jabba-crew.com
www.myspace.com/jabbaton
www.aquarius.hr
nightonearth @ 22:48 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 20, 2007
Polukružna dvorana teatra &td [Savska 25] ___ slobodan ulaz

Nakon 4 godine ponovno ugošćujemo Stefana Betkea (aka POLE), čovjeka
koji je svojim kvrcavim zvukovima označio kraj 90-ih godina.
Pravi klasik žanra, Pole je ove godine objavio novi, povratnički album "Steingarten" za koji je
dobio nepodjeljeno pozitivne kritike.
Ne propustite stoga ovaj muzički događaj, u intimnom prostoru polukružne dvorane &TDa...
www.scape-music.de

Organizira Multimedijalni Institut u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u
Zagrebu.
www.explicit-music.org
nightonearth @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 3, 2007
U tijeku su prijave za sudjelovanje na međunarodni festival live medija, Netmage 08 koji će se od 
24. do 26. siječnja održati u Bolonji, Italija.


Poziv za sudjelovanje:
http://www.netmage.it/bandoen.htm

Cilj festivala je istražiti medijske inovacije unutar konteksta elektroničke 
umjetnosti, a glavni je festivalski dio "The live media floor", međunarodna 
platforma na kojoj se susreću prakse kreiranja i/ili miksanja slika i zvukova bilo 
kojeg tipa i formata. Platforma pruža prozor i intermedijsku estetiku koja iz  
godine u godinu mijenja oblik. 
Sudjelovati mogu projekti koji upotrebljvaju elektroniku, elektroakustiku, analogna 
i filmska sredstva koja proizvode vizuale i zvuk.
Odabrani projekti bit će izvedeni live, na glavnom događanju festivala.

Prijave trebaju stići do 16. listopada.

Kontakt:
Netmage
Via Cà Selvatica 4/d
40123 Bologna
Italy
tel: (++39) 051 331099
bando@netmage.it
http://www.netmage.it/

Izvor: Artservis
nightonearth @ 18:23 |Komentiraj | Komentari: 0
SC u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se prijave na radionice s različitih područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti.

Radionice počinju s radom 15.10.2007., a broj polaznika je ograničen. Cijena radionice je 100 kn mjesečno za studente, 200 kn za ostale. Plaćanje je mjesečno ili semestralno, po dogovoru.
Radionice su prilagođene polaznicima početnog i srednjeg stupnja. Pokrenute su 2000.g. kao dio ponude programa Kulture SC-a. Smještene su u sklopu MM centra
Cilj Likovnih radionica je doprinos integralnom razvoju studenata u skladu s njihovim iskustvima, sposobnostima i sklonostima. Uz praktični dio rada sa svim tehnikama, polaznici će biti upoznati i s teorijskim osnovama, te će imati priliku raditi s renomiranim umjetnicima i prisustvovati gostovanjima stručnjaka.
Na kraju semestra organizira se završna izložba svih radionica, a tokom godine polaznici su pozvani sudjelovati na projektima Kulture promjene SC (poput Velesajma kulture).

PRIJAVE na
kultura@sczg.hr i/ili osobno u Galeriji SC ili na
tel.01/ 4593 602
mob. 098/ 693 284

SLIKARSTVO
Slikarska likovna radionica potiče individualno eksperimentiranje sa različitim tehnikama i materijalima, razvijajući likovni senzibilitet i sposobnost samostalnog kreativnog likovnog izražavanja u različitim slikarskim tehnikama.
Praktični dio sastoji se od crtanja prostora i kompozicije, crtanja prema gipsenom odljevu, crtanja portreta i akta, te upoznavanja različitih materijala i u slobodi eksperimentiranja s različitim tehnikama (olovka, ugljen, tempera, ulje, pastela, tuš).
U teoretskom dijelu najavljujemo pregled teoretskih osnova pov. umjetnosti i suvremene lik. scene, te gostovanja i predavanja strucnjaka i umjetnika.

Radionicu vodi Natalija Škalić, aps. ALU u Zagrebu
Termin: petak od 17:30 do 20:30

KIPARSTVO
Program kiparske radionice zasniva se na procesu osvještavanja osnova vizualnog jezika i percepcije, kao preduvjeta za razvoj kreativne i kulturne osjetljivosti polaznika. Taj se proces ostvaruje uz teoretsko upoznavanje sa osnovama likovnog govora (s naglaskom na kiparstvo) i praksu koja u ovom slučaju podrazumijeva crtanje i oblikovanje po promatranju i mašti.
Kiparska radionica je usmjerena na trodimenzionalno oblikovanje, te posebno upoznavanje sa osnovama modeliranja u stiroporu, glini, gipsu i žici uz savladavanje tehnike kaširanja .
Uz praktični rad polaznici se upoznaju sa poviješću umjetnosti 20. st.

Radionicu vodi Zdravka Ivandija, aps. ALU u Zagrebu
Termin:
utorak od 16 do 19:30

MODA
Naglasak modne likovne radionice je na individualnom izražavanju kroz eksperimentiranje s različitim materijalima i načinima apliciranja na njih.
Praktični dio se sastoji od crtanje modnih skica uz pomoćni materijal (šablona, predložak), a kasnije bez njega, te likovno projektiranje modnih skica uz razgovor.
Izrade skice na zadanu temu (suknja, gornji odjevni predmet, modni dodaci) i upoznavanje s tehnikom lijepljenja, klamanja i rada šivaće mašine, te završni projekt individualne izrade odjenih prdmeta po zadanoj temi.
U teoretskom dijelu radionice polaznici će upoznati osnove konstrukcije, modeliranja i krojenja odjeće, te naučiti kako se po modnim skicama likovno projektira odjeća.
Također najavljujemo pregled povijesnih kostima (od Grka i Rimljana, preko renesanse i sve do danas), kao i trendova 20.st. s naglasakom na japanskim dizajnerima (istraživači strukture tekstilnog materijala).

Radionicu vodi Josipa Štefanec, aps. ALU u Zagrebu i dipl. na Tekstilno tehnološkom fak.
Termin:
četvrtak od 16 do 19:30

GRAFIKA
U praktičnom dijelu radionice grafike predviđena je izrada skica te prijenos istih u grafički medij. U planu je eksperimentirati u visokom i dubokom tisku, te izrada otisaka u boji i crno-bijeloj tehnici. Naučit će se kako obraditi cinčane ploče – matrice, prenijeti motiv na ploču, obraditi ga i utiskivati boju, raditi s prešom, te pripremiti papir i otisnuti djelo.
Također će se upoznati s tehničkim i likovnim značajkama svake tehnike i procesom nastajanja djela od izrezivanja motiva do konačnog otiska.
Svi polaznici imat će priliku raditi linorez, suhu iglu, bakropis, aquatinta, mezzotinta...
U teoretskom dijelu imat će priliku čuti o povijesti grafike i značajkama svih grafičkih tehnika, te upoznati se sa suvremenom grafičkom umjetnošću.

Radionicu vodi Igor Čabraja, dipl. na ALU smjer pedagoški odsjek smjer grafike
Termin:
ponedjeljak od 17 do 20:30

STRIP
Polaznici će se baviti učenjem jezika stripa, pričanjem priča u sličicama (jednostavna definicija stripa), postavom kadra, kompozicijom table, kreiranjem likova, vještini tuširanja (ne u kupaonici), upisom teksta u oblačiće.
Na kraju će se svi vrijedni stripovi objaviti u strip – fanzinu koji će urediti i isproducirati polaznici radionice.

Radionicu vodi Tihomir Tikulin – Tico
Termin:
srijeda od 18 do 22
nightonearth @ 18:14 |Komentiraj | Komentari: 0

Peti Zagreb Film Festival održavat će se od 21. do 27. listopada 2007., kao i prošle godine u svim dvoranama Studentskog centra te kinu Europa.

Za nagradu festivala Zlatna kolica natjecat će se 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 14 dokumentarnih filmova iz međunarodnog programa, nekoliko svježih hrvatskih naslova u programu Kockice, a jedan od filmova ponijet će i Vip nagradu publike.

Uz novi program, Vip Bibijada, posvećen najmlađim gledateljima, u pripremi je posebni filmski program koji tematizira izbore, a organizatori najavljuju da će i ove godine nastaviti s izuzetno uspješnimprogramima Moj prvi film, Klub100 i Matineje.
U glavnom programu petog Zagreb Film Festivala bit će kao i uvijek do sada prikazano četrdesetak debitantskih, prvih ili drugih filmova autor(ic)a, a uz popratni program bit će to više od 80 naslova iz 30 zemalja cijelog svijeta.
U programu domaćeg igranog filma Kockice, organiziranog u suradnji s časopisom BUG, naći će se novi hrvatski naslovi, a najbolji će uz nagradu odnijeti i 2.000 eura.
Možda najveće iznaneđenje festivala bit će premijera filma Kontrola, nizozemskog fotografa i poznatog redatelja spotova bendova Depeche Mode i U2 - Antona Cobrijna.. Film je to koji je već proglašen europskim otkrićem godine, a govori o životu Iana Curtisa, lidera benda Joy Division.
Ove godine u konkurenciji su i novi filmovi nekih od dosadašnjih pobjednika festivala . Točnije, California dreamin Cristiana Nemescua, Izgnanstvo Andreja Zvjagincev (Povratak), te Slijepa planina Lia Yanga (Slijepo okno), a Marko Šantić (Sretan put Nedime) ima novi kratki film Rupa.
U programu se nalazi i po mnogima najbolji belgijski film ikad Khadak, te Takva – čovjekov strah od boga, turski pobjednik Sarajevo film festivala. Danci su ponovno sjajni sa svojim dokumentarcima Duhovi Cite Soleila, Asgera Letha koji je dokumentarna inačica igranog filma Božji grad, a iz Tunisa nam dolazi VHS Kahloucha, film o pravom amaterskom hit-makeru.
Direktor festivala Boris T. Matić naglasio je kako su ove godine uvedeni i posebni žiriji za igrani i dokumentarni program, a većina filmova iz glavnog programa bit će reprizirana.

Više o pojedinim programima:

Vip Bibijada – Program dugometražnih filmova za djecu kojim se festival želi približiti i najmlađoj publici, budućim filmofilima i posjetiteljima filmskih događanja, ali i mladim autorima. U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prije svake projekcije  bit će prikazano i nekoliko kratkih filmova učenika i učenica osnovnih i srednjih škola.

Izbori – Kao najavu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ZFF će prikazati kontroverzan program dokumentarnih i igranih filmova o političkim i državnim izborima. Filmove u ovom programu izabrao je upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković.

Matineje – U suradnji s hrvatskim filmskim distributerima ZFF nastavlja iznimno uspješan program premijernih hit-naslova ne bi li oživili tradiciju kultnih SC-ovih matineje iz osamdesetih. U sklopu ovog programa ove će godine biti prikazan dokumentarac Michaela Moorea Sicko, rumunjski 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana Cristiana Mungiua te Okajanje Joea Wrighta s prelijepom Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

Klub 100 – Nastavak prošlogodišnjeg programa europskih filmova koje je u razdoblju između prošlog i ovogodišnjeg ZFF-a pogledalo najmanje 100.000 kino gledatelja u njihovim matičnim zemljama. Ove ćete godine u kinu Europa moći vidjeti europske hitove poput islandskog Myrin Baltasara Kormakura, kojeg je vidio svaki treći stanovnik te otočne države, mađarski Sloboda, ljubav i finski Matti vidjelo je gotovo pola milijuna kino-gledatelja u tim zemljama, a belgijski Pakao Tangera, i švicarski Vitus gotovo 200.000. Program će biti realiziran u suradnji s veleposlanstvima tih zemalja u Hrvatskoj i ulaz je besplatan..

Moj prvi film In Memoriam – U programu debitantskih filmova poznatih filmskih redatelja koje je izabrao filmski kritičar Nenad Polimac, ove godine ZFF odaje počast preminulim filmašima Ingmaru Bergmanu i Michelangelu Antonioniju te našim redateljima Anti Peterliću i Zoranu Tadiću.

www.zagrebfilmfestival.com

nightonearth @ 16:15 |Komentiraj | Komentari: 0

01.-31. listopada 2007
Zagreb


U ponedjeljak, 1. listopada 2007. krenuo je novi ciklus projekta "Umjetnost na ulice" koji je u rujnu na ulicama i trgovima Zagreba privukao znatnu pažnju građana.

U listopadskom dijelu ove performerske jeseni izvest će se 14 izvedbenih programa s ukupno 56 izvedbi! Umjetnici i performeri različitih izričaja svake će večeri između 18 i 20 sati na Trgu bana Jelačića i Preradovićevu trgu isporučivati novu dozu uličnog teatra i performansa.

Projekt neselekcijske i vanfestivalske stimulacije izvedbenih umjetnosti na otvorenom osmislila je i koordinira udruga Mala performerska scena uz potporu Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

http://www.cirkus.hr

nightonearth @ 16:09 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 2, 2007
01.-21. listopada 2007
Zagreb, Tvornica


Osma Platforma mladih koreografa održava se od 1. do 21. listopada u Zagrebu. Uz tradicionalno predstavljanje najperspektivnijih mladih koreografa te presjek novih produkcija aktualne hrvatske koreografske scene, Platforma najavljuje i tri velika gostovanja inovativnih i svjetski priznatih umjetnika.

Riječ je o Palle Dyrvall iz Švedske i  HainautCaroline iz Belgije s predstavom "Catastrophe Communication Combinatoria". Izraelski koreografi Yossi Berg i Oded Graf gostuju s predstavom "Heroes (part 2)", a jedna od trenutno najzanimljivijih plesnih umjetnica, Njemica Isabelle Schad, gostuje s predstavom "Vue Imprenable".
Najveća novost i atrakcija ovogodišnjeg programa je dodjela godišnje strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Uz otprije poznate nagrade
Hrvatskog glumišta, ove godine je i Udruga plesnih umjetnika odlučila stručno vrednovati i nagraditi najuspjelije umjetnike i predstave nastale u protekloj godini. Posebno nam je zadovoljstvo i čast što je upravo Platforma mladih koreografa odabrana kao manifestacija na kojoj će biti dodijeljena ta nagrada.
Glavni program Platforme započinje u ponedjeljak 15. listopada natjecateljskom večeri BREAK A LEG gdje se predstavljaju mladi autori koji tek započinju svoj koreografski vijek. Od desetak radova pristiglih na ovogSonja Pregrad
odišnji natječaj odabrani su; Maja Drobac s predstavom "Vjeverice juriš…", Sanja Tropp Fruehwald s predstavom "Almost" s predstavom "O, tijelo moje, kada bi samo bilo sa mnom tu…". Druga programska večer dovodi priznate hrvatske koreografe koji rade u inozemstvu, ove godine to je Aleksandra Janeva s predstavom "Neem".
KOREOMAT je program koji traje dvije večeri, a prikazuje najnovije radove afirmiranih hrvatskih koreografa. Odabrane su predstave; "Stanje br. 2"Pravdana Devlahovića / Bad Co., "Koncert za dangubu i zgubidana" Rajka Pavlića / Liberdance, "Salon" Selme Banić / OOUR, "Endless love" Marjane Krajač / Sodaberg i "Out of Service" Keren Levi / Plesni Centar Tala.
DANCETARIUM predstavlja najzanimljivije predstave odabrane na europskim festivalima koji su partneri Platforme mladih koreografa. Tako iz Portugala stiže Tiago Medeiros s predstavom "A tensao", s Cipra Milena Ugren Koulas s predstavom "While walking" i Nora Heilmann iz Nizozemske s predstavom "37 C".
U okviru SHOWROOMa, programa predviđenog za prezentaciju uspješne strane plesne kompanije, predstavljamo Fičo Balet iz Slovenije i njihovu predstavu "Confi-dance".

U popratnom dijelu programa, koji započinje u ponedjeljak 1. listopada, organizirane su plesne radionice pod vodstvom dva velika imena iz svijeta kazališta i suvremenog plesa, Cosmina Manoulescua i Miralda Van Genderena. Cosmin Manoulescu je koreograf koji je najviše utjecao na razvoj suvremenog plesa u Rumunjskoj, ostvario niz međunarodnih projekata i osigurao prepoznatljivost i priznanje rumunjskog plesnog izričaja u Europi. Na Platformi će, uz radionice, održati i audiciju za novu predstavu Green Dance Performance, koprodukciju s Plesnim Centrom Tala, koja će premijerno biti izvedena u Zagrebu i Bukureštu iduće godine.
Miraldo Van Genderen je zvijezda MTV-a i hip hop kulture, a autor je brojnih koreografija koje na svojim turnejama i u video spotovima koriste Missy Eliot i Sean Paul, Destiny's Child, Mariah Carey i mnogi drugi.

Platforma mladih koreografa započinje u ponedjeljak 1. listopada otvorenjem izložbe likovnih umjetnika u galeriji Stančić u 19 sati. U okviru glavnog programa predstavit će ukupno 20 koreografa i prikazati 17 plesnih predstava koje će biti izvedene u Tvornici kulture, Histrionskom domu i kazalištu &TD.

Ulaznice za sve predstave mogu se kupiti u poslovnici Generalturista, generalnog pokrovitelja Platforme, na adresi Bogovićeva 6 i na blagajni Tvornice kulture, Šubićeva 2.
nightonearth @ 16:19 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 1, 2007
06. 10. ’07 @ klub KSET
confusion & MARS festival predstavljaju:
ELEVATE festival promo party


aaron spectre live [Rag&Bone, Ad Noiseam / U$A]
any maniac live  [disko404, elevate / A]
+
cfsn DJs (feelipa, funk guru, phillipe, dubway)

start: 22h
upad: 25/35 kn


aaron spectre
jungle / dubstep / breakcore / electronica
Klasično educiran bubnjar, Aaron je život muzičara započeo svirajući za lokalne   bendove Massachusetts hardcore scene. Sa 19 se preselio u NY, te počeo DJati i producirati  jungle, drum & bass i ambient. Turneje su krenule kad je otišao u Berlin i izdao nekoliko (svih redom rasprodanih) ploča. Iako Aaron Spectre producira u različitim žanrovima, najpoznatiji je po svojim energičnim live nastupima, kojima je uz komp i MIDIje nešto kasnije dodao električnu gitaru stvorivši svoj Drumcorps alter-ego, koliziju između breakcorea i metala. Od tada ima pretrpan raspored turneja po Europi, Sjevernoj Americi i Japanu, između kojih neumorno stvara. Nedavno mu je izašao novi melodični, ambient album pod nazivom Lost Tracks, a za svoj najnoviji Drumcorps album Grist osvojio je ´ honor of distinction´ na ovogodišnjoj Ars Electronici, godišnju nagradu koju su do sada dobili i Aphex Twin, Chris Cunningham, Peter Gabriel, Sunn ((O))), Plastikman, i Gescom.
http://www.aaronspectre.com/
http://www.myspace.com/aaronspectre

any maniac
jungle / dnb/ tekkno/ breakcore
Član austrijskog disko404, Any Maniac je kroz zadnjih desetak godina razvio svoj plesno orijentirani stil izmedu hiphop, d&b, jungle i breakcore žanrova. Kao live act nastupa veċ tri godine, a nedavno je počeo i DJati, u bilo kojem stilu koji ga momentalno inspirira. Za sada je izdao stvari za dvije kompilacije- disko404 i elevate. Voli Hrvatsku i hrvatske breskve.
http://disko404.org/
http://profile.myspace.com/anymaniac


nightonearth @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Tvornica; Nedjelja, 07.10.2007.; Start: 22h
upad: 40kn / 50kn

Digitalis (Matsuri/Sinister/Point Red/UK)
aka Seb Taylor, Shakta, Kaya Project, Eight:Ball etc...


+ Pistolero djs: Kirgy / Zmayo & Jan Becele / Trip To Zion
visuals:
Wild Bronco / Pistolero
DISgirlz&oneboy / Trip To Zion

Napomena: Ponedjeljak je neradni dan...

http://www.myspace.com/sebastiantaylor
http://www.myspace.com/sebdigitalis
http://sinister-recordings.com
http://www.myspace.com/sinisterrecordingsuk
http://www.myspace.com/zmayo_dj
http://www.myspace.com/vj_wildbronco_jv
http://www.myspace.com/triptozion

U nedjelju 07.listopada u zagrebačkoj Tvornici održat će se prvi ovojesenski „Pistolero" breakbeat tulum na kojem će uz Pistolero / Trip To Zion ekipu, za dj pult stati i gost iz Londona - Digitalis.
Digitalis je breakbeat pseudonim Seb Taylora, poznatog još i po psy-trance projektu Shakta te dub/chill varijanti Kaya Project. Osim toga objavljuje ili je objavljivao stvari i pod imenima kao što su
Somaton, Eight:Ball, Chaos By Design, Hibernation, Soma Coma a neizostavni je član tribal/downtempo/ambient terceta Angel Tears. Svestrani Seb Taylor konstantno objavljuje mjuzu pa njegove skladbe možete čuti i na mnoštvu filmova ili tv-serija. Kao Digitalis, 1998. objavio je kultni album «The Third State» gdje je praktički utemeljio novi glazbeni žanr: breakbeat/psy-trance hibrid nazvan psy-breaks. Album je izašao na, danas nažalost ugašenom, «Matsuri» labelu, koji je
poznat po svom eksperimantiranju sa križanjem raznih žanrova uz neizostavni psihodelični dodir i maksimalnu plesnost. Njegovih hibridnih breaksa može se još naći i na Shaktinom «Out Of Sight»
albumu te dvostrukom «Feed The Flame». Intenzivno breakbeat muziciranje nastavio je ove godine sa dvije ploče. Kao Eight:Ball objavio je «Stiletto/One Time» na «Point Red» etiketi, koja je, usput
rečeno, nuskool breaks podetiketa psy-trance «Alchemy Records-a». Na jednom od najboljih breaks labela, «Sinister»-u, izašao je «The Ride»…
Tulum počinje u 22h, upad je 40kn do ponoći a 50kn kasnije.
nightonearth @ 16:23 |Komentiraj | Komentari: 0
google oglasi
Brojač posjeta
70741
blog catalog
padaj silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Index.hr
Nema zapisa.