Blog - rujan 2007
četvrtak, rujan 27, 2007
Za Vas iz  programa u net.kulturnom klubu MaMa (Preradovićeva 18) u listopadu izdvajamo  
sljedeća događanja:

SUBVERZIJE [VEČERI MEDIJSKE GERILE I POETSKOG TERORIZMA]

Nakon duže pauze ponovno započinje druženje ponedjeljkom na
Subverzijama. Ideja Subverzija je provokacija mašte, stvaranje snova
o utopiji koja time postaje svakodnevni dio našeg života. Diskusije,
zajedničko promišljanje, video projekcije, prezentacije i druženje su
ono što Subverzije nude. Sve ostalo je na vama.

KONCERT POLEA

20.10. [subota] u Teatru &td nastupa berlinska legenda Stefan Betke
[aka POLE]. Umjetnik koji je svojim kvrcavim zvukovima označio kraj
90-ih godina.
Pravi klasik žanra, Pole je ove godine objavio novi, povratnički
album "Steingarten" za koji je dobio nepodjeljeno pozitivne kritike.

VIZUALNI KOLEGIJ [PROJEKCIJE, PREDAVANJA]

U listopadu prikazujemo tri značajna filma o fenomenu evropskog i
blisko-istočnog terorizma, između ostalog vezano i uz listopadsko
predavanje u MaMi o knjizi Eyala Weizmana o izraelskim strategijama
okupacije Palestine.
A na kraju mjeseca će Sandra Sterle i Dan Oki održati predavanja u
sklopu kolegija.

Detaljnije informacije o svim mjesečnim događanjima, pored našeg
sajta www.mi2.hr, možete pronaći i na stranici kalendara događanja
http://services.mi2.hr/webcal ...

Drugarski pozdravi iz MaMe...
nightonearth @ 19:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Body painting je forma umjetnosti tijela. Temelji se na drevnom obliku umjetnosti. Za razliku od tetovaža body painting je privremen, oslikan na ljudskoj koži i traje samo nekoliko sati. A u slučaju Mehndi "henna tetovaže" do nekoliko tjedana.
Tradicionalan body painting glinom i ostalim prirodnim pigmentima postoji u većini ako ne i u svim primitivnim kulturama za vrijeme obreda i ceremonija. Još uvijek živi u drevnim oblicima urođenika Australije, Novog Zelanda, Pacifičkih otočja i djelova Afrike."Henna tattoo" još uvijek se prakticira u Indiji i Srednjem istoku, naručito na mladenkama. Od kasnih 1990-ih ta vrsta oslikavanja postaje popularna među mladim ženama u zapadnom svijetu.

Cilj radionice

Cilj radionice je okupljanje 3-5 kreativnih djevojaka i žena koje bi kroz druženje za vrijeme trajanja radionice upoznale mogućnosti bodypainting tehnike te se zajedno uključile u produbljenje same teme. Kroz temu bi se bavile ženom, ženskim tijelom, izloženosti tijela kroz medije i samim tijelom kao medij.

Uvjeti za polaznice
Kreativne djevojke i žene spremne na rad u timu. Prednost studenticama sa umjetničkih fakulteta

Vrijeme Radionice
Radionice bi trajale punih 10 sati raspodjeljenih u 2 ili više dana unutar trajanja samog festivala. Oslikavale bi se djevojke do pojasa.
 

http://voxfeminae.net/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=1

Za sve dodatne informacije,
prijave i pitanja obratite se:
Tea Hatadi
gsm: 091-552-9789
e-mail: tea.hatadi@gmail.com Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript


linkovi za inspiraciju:
www.bodypainting-festival.com
www.bodyasbillboard.com
nightonearth @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 26, 2007
Dva dana zaredom, u petak i subotu 5. i 6. listopada, u Zagrebu će se održati šesti po redu World Music Festival Nebo 2007. Nebo je manifestacija koja pruža uvid u recentnu ponudu svjetske glazbe (world music). Ovogodišnji Nebo Festival održat će se u Kinu SC-a, velikoj dvorani Teatra &TD i dvorani Pauk.

Osim domaćih gostiju, na festivalu će se predstaviti i gosti sa svih strana svijeta. Tako će nastupiti skupina iz Mongolije Egschiglen s koncertom Sound of Mongolia, na kojem će predstaviti tradicijsku i suvremenu glazbu Mongolije s posebnim tehnikama grlenog, alikvotnog pjevanja. S juga Italije iz Salenta stiže skupina glazbenika Su' d' Est, predvođena Gianni de Santisom i izvest će živahnu plesnu glazbu pizziga.

I ove godine će nastupiti značajna imena domaće etno scene: Afion, Lidija Bajuk Band, Dunja Knebl i gosti, Kries, Cinkuši, Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band, Livio Morosin te DJ Batis.

Nakon koncertnog programa, u festivalskom klubu (crna dvorana Teatra &TD) slijedi neformalni session u kojem će sudjelovati svi glazbenici.

Ulaznice se u pretprodaji mogu pronaći u Aquarius CD Shopu, Varšavska 13. U prodaji je i ograničena količina festivalskih ulaznica, koje vrijede za oba dana i mogu se kupiti do 1. listopada (150 Kn).

Petak, 5.10.:
Teatar &TD
Dunja Knebl i gosti (ulaznica 30/40 Kn) - 18 h
Lidija Bajuk Band (ulaznica 30/40 Kn) - 19:15 h
Su' d' Est (Italija) (ulaznica 50/60 Kn) - 23 h
Kino SC
Afion + Egschiglen (Mongolija) (ulaznica 70/90 Kn) - 20:30 h


Subota, 6.10.:
Pauk, (ulaznica 40/50 Kn)
Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band - 21 h
Livio Morosin - 22 h
Cinkuši - 23 h
Kries - 24 h
+ DJ Batis


nightonearth @ 16:06 |Komentiraj | Komentari: 0
Deekline je producent koji izdaje za Fatboy Slima, remiksira face kao što su Armand Van Helden, Prodigy, Stereo MCs, Freestylers i pokojni Dirty Old Bastard, a najpoznatiji je po jedinstvenoj, vokalima začinjenoj mješavini electra, hip-hopa, funka i miami bassa koja na veselo poskakivanje i razuzdan ples tjera sve posjetitelje klubova, a pogotovo pripadnice ljepšeg spola.

Party će se održati u subotu, 13. listopada u zagrebačkom Aquariusu. Ulaz je 30 kn do ponoći, odnosno 40 kn nakon. Do ponoći s flyerom dobivate 2 Tuborg Greena za cijenu jednog!

bassinvaders! & JabbaTon pres.: DEEKLINE
Aquarius, Zagreb - 13.10.2007.

DEEKLINE
(Bounce! / Skint / Rat Records, UK)

bassinvaders! DJ's:
JUICE / GEKKO / CHATKO / ODIUM / DORA

JabbaTon DJ's
YESH+VENOM / KODIN / KOKNEE / PIPS / NESHO


Linkovi:
http://www.bass-invaders.com/
nightonearth @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 0
U KSET-u će od 25. rujna do 7. listopada biti održan μArs festival. Čekaju vas čudni zvukovi, instrumenti iz kućne radinosti i niz uvrnutih domaćih i inozemnih izvođača.
Festivalsku ulaznicu će biti moguće kupiti po cijeni od 120 kn. Prijaviti se možete na e-mail
pogostickjesus@gmail.com.

25.-27.09.
Circuit Bending radionica

03.10. srijeda
WoO&Incredible Bob
Aesqe

04.10. četvrtak
Kevin Blechdom

05.10. petak
Felix Kubin
Die Fluchteln

06.10. subota
Aaron Spectre
Any Maniac
+ cfsn DJ's

07.10. nedjelja
Livepix VJ večer

Više informacija na
http://www.kset.org/mars.

Podupire:
Ministarstvo kulture RH.
Medijski pokrivaju:
Muzika.hr, inzg, sonda
nightonearth @ 15:29 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 25, 2007
Vox feminae, koji će se održati od 12. do 14. listopada 2007. u Studentskom centru, traži volontere.

Udruge UKE (http://www.uke.hr) i K-zona (http://www.cunterview.net) u suradnji s SC Kulturom promjene organiziraju festival posvećen ženskom stvaralaštvu: Vox Feminae Fest.

U tri dana festivala festival će ugostiti Upstage kolektiv sa sjedištem u Novom Zelandu, band iz Nizozemske Suicidal Birds, radionice (free software, DIY, body-painting, ples), Linux install party, kreativnu sobu (izrada i apliciranje prišivaka i poruka na odjeću…), filmski feminae program, performanse, izložbe, predstavljanje svjetskih feminea i girrrl web portala, časopisa, fanzina, inicijativa i kolektiva, proizvođače zdravog duha i hrane, avangardno modni glazbeni program, dj/vj feminae doživljaj, društvenu igraonicu, žene biraju plesnjak i puno dobre energije.

Vox Feminae festival traži volontere na sljedećim poslovima:

1. jednu osobu za pomoć slikarici na bodypainting radionici + pomoć na okruglom stolu (pet 15-19, sub 15-21, sub 15:30-18:30, ukupno 13 sati )

2. jednu osobu za pomoć pri tehničkoj, multimedijalnoj radionici + pomoć na filmskom programu (pet i sub15-19, ned 18:30-21:30, ukupno 11sati )

3. jednu osobu za pomoć stranim gostima na festivalu (band suicidal birds iz nizozemske i upsage radionica); mini hospitality, potrebno odlično znanje engleskog jezika i dobra vremenska organizacija (ukupno 15 sati u 4 dana (čet-ned)

4. 2 osobe za rad na uređenju prostora (sri i čet od 16 do 21) te printanje i aplikaciju raznih poruka na majice (pet i sub 17-21, ukupno 18 sati)

5. 2 osobe rad na uređenju prostora (sri i čet od 16 do 21) te za rad u fanzine čitaonici (komunikacija s posjetiteljima, upućivanje posjetitelja u događanja) (pet i sub 17-21, ukupno 18 sati)

6. 2 osobe za dežurstvo na večernjem programu i koncertima (pet 20-02, sub 18-02, ned 21-01, ukupno 18 sati)

Za vrijeme trajanja festivala volonteri će imati osiguran gablec i cugu te bonove za mobitele. Da biste pomogli Vox Faminae festival nije vam potrebno posebno iskustvo, dovoljno je da vam se sve to sviđa i da ste pobornik urbane kulture. Međutim, nije na odmet ako se i sami bavite nekim od poslova koje one rade (dizajn, glazba; pobornik ste feminizma...) jer možete razmijeniti iskustva, vještine, kontakte....

Zainteresirani feministi/ce, javite se na sljedeće kontakte:

Nenad
nenad.borovic@gmail.com
mob 0919231484

Gabrijela
gabrijela.ivanov@gmail.com
nightonearth @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Splitska knjižara UTOPIA, koju je 2005. godine osnovala Frakcija d.o.o., pokrenula je ovih dana Internet knjižaru.

UTOPIA je knjižara specijalizirana prije svega za beletristiku. Pored poezije, dramskih tekstova, proze i romana naći ćete i poneki naslov iz publicistike i esejistike vezane isključivo za rock 'n' roll, anarhizam i teoriju novih medija. Osim knjiga, u ponudi se nalazi veliki broj stripova, grafičkih novella te vinilnih nosača zvuka.

U proteklom periodu UTOPIA je postala više od dućana. UTOPIA je živa kulturna točka na urbanoj mapi Splita. U suradnji s clubom Ghetto u čijem se susjedstvu nalazi, UTOPIA je organizirala brojne promocije knjiga, književne večeri i koncerte uglavnom neafirmiranih mladih umjetnika s područja šire regije.

Pokrenut je i izdavački projekt koji za cilj ima okupiti mlade pisce i strip autore iz regije. U okviru edicije Omiljena slova objavljena je zbirka pjesama Pjesme iz sobe Mehmeda Begića, a projekt ST – RIP okupio je mlade splitske strip autore u istoimenom albumu, kao plod izložbe strip tabli istih autora.

2007. godine pokrenuta je i usluga web knjižare utopiaonline.net.
nightonearth @ 15:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Mala performerska scena u suradnji s Dječjim domom "A.G. Matoš" organizira radionicu cirkuskih vještina pod stručnim vodstvom profesora Matka Šiška.

Radionica Circus Factory u svojem će trećem izdanju trajati dva mjeseca te kulminirati završnom predstavom. Sudjelovanje je besplatno, a broj polaznika
ograničen. Zainteresirani se mogu javiti u Cirkuski informacijski centar, Preradovićeva 34, ili na e-mail
centar@cirkus.hr.

Cirkuski informacijski centar
Preradovićeva 34
10000 Zagreb
Tel./fax.: 01/4854-304
E-mail:
centar@cirkus.hr
Web: http://www.cirkus.hr
nightonearth @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 20, 2007
ECF (European Cultural Foundation) – organizacija koja promovira kulturalnu suradnju i provedbu kulturnih politika - pokrenula je ovih dana Internet stranicu Rhiz.eu, zamišljenu kao mjesto susretanja i komunikacije svih na ovaj ili onaj način uključenih u svijet umjetnosti.

Ova umjetnička online zajednica pokrenuta je kako bi svim svojim članovima omogućila što jednostavnije i zabavnije uvjete za međusobnu komunikaciju i međusobnu suradnju. Naime, Rhiz.eu želi podupirati istraživanja i razmjenu među umjetnicima, menadžerima u kulturi i novinarima diljem Europe, koristeći pritom već postojećom ECF-ovom mrežom projekata i organizacija kao svojom bazom.

Pokretanjem stranice, koja je samo jedan u nizu pokrenutih projekata kojima se dočekuje 2008. - Europska godina interkulturalnog dijaloga (European Year of Intercultural Dialogue), ECF ukazuje na bogatstvo i raznolikost kultura u Europi.

http://www.rhiz.eu
nightonearth @ 13:56 |Komentiraj | Komentari: 0
Treći Međunarodni festival eksperimentalnog filma 25 FPS održat će se od 25. do 30. rujna u zagrebačkom Studentskom centru.

Na treći
25 FPS ove se godine u 3 i pol mjeseca prijavilo 1.300 radova iz 62 zemlje svijeta, što je 100 radova više od prošle godine, iako su propozicije smanjene s 30 na 20 minuta. Prijavljeni radovi složeni su u 6 natjecateljskih programa u kojima sudjeluje 49 autora iz 18 zemalja s 440 eksperimentalnih minuta.
40 filmova od 49 u natjecateljskom programu će na 25 FPS-u imati hrvatsku premijeru, a sveukupno će biti prikazano čak 150 filmova. Festival će trajati dan duže nego prošle godine i ugostit će dvadesetak gostiju. Novost je i pokretanje još jednog žirija - žirija Društva hrvatskih filmskih kritičara - u kojem će sjediti Diana Nenadić, Goran Kovač i Hrvoje Pukšec. Bit će prikazana i dva hrvatska filma: Mala smrt Damira Čučića i Rubovi i sjenčanja Helene Schultheis.
Svi se radovi puštaju na originalnom formatu: na 16 mm i 35 mm filmu i na (digi)beti i DV (PAL) video formatima.
Festival organizira Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS u sastavu Marina Kožul, Sanja Grbin, Mirna Belina i Vladislav Knežević.

Više o autorima i programima:

Matthias Müller, Njemačka (1961)

Matthias Müller se bavi filmom, videom i fotografijom od 1981. godine. Jedan je od najvažnijih suvremenih njemačkih i svjetskih redatelja eksperimentalnih filmova.

Chris Shepherd, Velika Britanija (1966)

Chris Shepherd je suosnivač animacijske produkcije Slinky Pictures Ltd, preko koje je režirao i višestruko nagrađivani film “Dad’s Dead”. Godine 2001. bio je nominiran za BAFTA-u za najboljeg producenta, a radi i kao producent-savjetnik za Channel 4.

Marcel Jean, Kanada (1963)

Marcel Jean je 1999. radio kao ravnatelj animacijskoga studija pri Kanadskom nacionalnom filmskom odboru (National Film Board of Canada), gdje je (ko)producirao nekolicinu međunarodnih hitova, uključujući “Ariju” Pjotra Sapegina (2001). Napisao je nekoliko knjiga, primjerice “When Animation Meets the Living”, koju ove godine izdajemo u hrvatskom prijevodu kao prvu knjigu u ediciji 25 FPS-a - KVADRATI SEKUNDE.

POPRATNI PROGRAMI:

MATTHIAS MÜLLER / Retrospektiva radova / film i video
Kustos: Matthias Müller
Jedan od najznačajnijih eksperimentalista današnjice, a najvažniji njemački autor predstavlja retrospektivu svojih radova. Program uključuje i jedan od najljepših eksperimentalnih filmova ikad, prekrasan autobiografski “Alpsee”.

CHRIS SHEPHERD / Retrospektiva radova / video
Kustos: Chris Shepherd
Autor višestruko nagrađivanih filmova “Dad’s Dead”, “Silence is Golden” (osvajača nagrade publike na 2. 25 FPS-u) i “Who I Am and What I Want” predstavlja program svojih fantastičnih eksperimentalno-animirano-igranih radova.

1. Ikonoklastičko iskušenje: suvremeni kanadski film i video / film i video
2. When Animation Meets the Living: program kultnih animirano-eksperimentalnih radova / film i video
Kustos: Marcel Jean
Marcel Jean na festival dolazi s dva programa. U prvom predstavlja suvremenu kanadsku eksperimentalnu scenu, a u programu“When Animation Meets the Living” prikazat će kultna ostvarenja svjetske animacijsko-eksperimentalne produkcije uključujući primjerice fantastičnu dobitnicu Zlatne kanske palme 1979. “Harpyu” Raoula Servaisa i oskarovskog “Ryana” Chrisa Landertha.

Gaps: program suvremenog njemačkog filma i videa / film i video
Kustosica: Stefanie Schulte Strathaus, Njemačka
Program suvremenih njemačkih radova u izboru kustosice Berlinalea, Stefanie Schulte Strathaus.

Shoot Shoot Shoot: britanska filmska avangarda / SVE na filmu, 16 mm!
Kustos: Mark Webber, Velika Britanija
Samoorganizacija britanskih umjetnika 60-ih i 70-ih godina dovela je do osnivanja Udruženja londonskih filmskih redatelja (danas distribucije LUX). Istraživanja celuloidne vrpce profilirala su umjetnike poput Malcoma Le Gricea, Wiliama Rabana, Guya Shervina, Petera Gidala i mnogih drugih. Sam vrh svjetske avangardne umjetnosti na jednom mjestu. Mark Webber je programer na Londonskom filmskom festivalu.

Retrospektiva filmova Kennetha Angera
/ sve na filmu, 16 mm!
Kustos: 25 FPS
Kennetha Angera (1930, Santa Monica) danas se spominje kao “kuma” MTV-ja zbog pionirskog korištenja pop soundtracka u svom radu “Scorpio Rising”. No njegova filmska vizija zapravo je utemeljena na teoriji montaže Sergeja Ejzenštajna koja je, uz opsesiju magijom inspiriranom Aleisterom Crowleyem, učinila njegove filmove raskošnim, subverzivnim i slojevitim umjetničkim djelima. Tijekom 60-ih i 70-ih godina surađivao je između ostalog s Mickom Jaggerom, Jimmyjem Pageom, Bobbyjem Beausoleilom (članom “obitelji” Charlesa Mansona) i Marianne Faithfull, objavio je kontroverzne knjige “Hollywood Babylon” te režirao mnogo iznimnih radova kojima su se divili Jean Cocteau, Martin Scorsese, Jonas Mekas i Stan Brakhage.

Vizualna glazba / sve na filmu, 16 mm + 35 mm!
Kustos: 25 FPS
U programu “Vizualna glazba” predstavit ćemo izbor radova koji svjetlom u pokretu stvaraju glazbu za oko, usporedivu s djelovanjem zvuka na uho. Filmska avangarda iz ranih 20-ih, optička poezija Oskara Fischingera, antologijski animirani radovi Lena Lyea i Jordana Belsona, prvi kompjutorski filmovi Jamesa Whitneya, restaurirane snimke rijetkih izvedbi svjetlosnih orgulja Charlesa Dockuma i njihova reinterpretacija Le Griceovom kompjutorskom simulacijom pokazat će da su boja, oblik ili pokret poput tona, akorda ili ritma.

Program spotova s festivala u Clermont-Ferrandu / video
Organizator: Calmin Borel, Francuska
U suradnji s Festivalom kratkog filma u Clermont-Ferrandu i ove godine prikazujemo program inovativnih glazbenih videospotova. Pearl Jam, Vitalic, REM, Björk, The Beasty Boys samo su neka od zvučnih imena na čiju su glazbu napravljeni genijalni filmski križanci.

Hrvatski eksperimentalni film i video 90-ih / film i video
Kustosica: Janka Vukmir, Hrvatska
Na tragu prošlih izdanja 25 FPS-a, kada smo prikazali hrvatsku produkciju od 60-ih do 80-ih, Janka Vukmir je pripremila presjek domaće produkcije 90-ih. Deset filmova prikazat će raznovrsne okupacije autora, od kojih i danas većina uspješno stvara u istom filmskom rodu, uz činjenicu da je fascinacija videom 80-ih naprasno izgurala film kao materijal i polazišnu točku umjetničkog izraza.

KINO 23 / film i video
Kustos: Željko Luketić, Hrvatska
Ponoćne premijere kultna su institucija u filmskom svijetu koju uglavnom obilježavaju kontroverzni radovi koji su na ovaj ili onaj način eksperimentirali sa žanrom, medijem, naracijom ili gledateljskim strpljenjem, te su zbog toga protjerivani u kasne večernje sate.
U tom će se kasnom terminu zato od festivalske srijede do subote prikazati kultni srednjemetražni eksperimentalci: "Tetsuo" Shinye Tsukamota, fantastični radovi Kennetha Angera "Inauguration of the Pleasure Dome" i "Invovation of My Demon Brother", prekrasni film "L'ange" Patricka Bokanowskog i mlada kultna domaćica Simona Bogojevića Naratha "Bardo Thodol".

http://www.25fps.hr/07.php


nightonearth @ 13:46 |Komentiraj | Komentari: 0
DJi: M.I.L.E. (Groodanje) & Chatko (BassInvaders!)
Kad: 27/09/07, četvrtak
Gdje: Fanatic
Start: 23h
Kraj: 4h
Upad: Free
Svirat ce se: breakbeat, brokenbeat, funk, dnb, hip-hop... plesno!
nightonearth @ 13:39 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 13, 2007
14.-16. rujna 2007
Pula, Bivša vojarna Karlo Rojc


Od 14. do 16. rujna održat će se hakerski kamp YAXWE (Yet Another Xacktogether of West & East) u bivšoj vojarni "K.Rojc" u Puli.

Prijave i informacije na stranici: http://www.yaxwe.org

Sa YAXWE naslovnice:

"Mi jako volimo hakerska okupljanja. Uživali smo na What The Hack, Chaos Communication Congress, Hackmeeting i samo su nam dvije stvari falile (1) više diskusije i (2) more, a cijenili smo i kad bi okupljanje bilo besplatno ili barem jeftino ;)...."

"Rado bi da ovaj opis YAXWE-a ispuni ulogu dva RFC-a: Request For Comments, te Request For Change. I da svojim minimalnim setom jednostavnih pravila pretvori YAXWE u glupi hub pametnih ljudi.

Naš prijedlog metodologije je baziran na našem iskustvu okupljanja s lowfi koncepcijama poput "Razmjene vještina", tjednog neformalnog okupljanja u kojem ljudi, well, razmjenjuju vještine... Ili našeg regionalnog geekohakerskog družijanca "Ništa se neće dogoditi" gdje se, well, ništa specijalno ne dogodi.. Ali oba pristupa za nas rade ;)

Pa shodno tome evo našeg prijedloga:

[*] jutarnji sastanci nakon doručka gdje ljudi koji nude svoje znanje i vještine ukratko (max. 5 min) prezentiraju u kojoj formi (lecture, workshop, easy going chat, presentation, live coding...) će ponuđeno ponuditi, te koji nivo znanja i participacije očekuju od participanata

[*] rano popodne s praktičnim radionicama, družijancima, easy going chatovima, live codingom... upravo ovdje očekujemo da će neki od vas kliknuti i ponuditi drugima nešto svog znanja, vještina ili barem pitanja ;)

[*] popodne... družijanac na plaži.. Ništa se ne događa...

[*]večeri u panel diskusijama..

Organizira Multimedijalni institut zajedno sa Monteparadiso Hacklabom. 
www.mi2.hr 
http://www.fazan.org/
nightonearth @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 0
Ovogodišnji članovi žirija Matthias Müller (autor, Njemačka), Marcel Jean (kritičar i producent, Kanada) i Chris Shepherd (autor, Velika Britanija) predstavit će se festivalskoj publici svojim programima i dodijeliti nagrade i priznanja nekim od 49 filmova u natjecateljskom programu.
Među gostima koji ove godine stižu na 25 FPS su Stefanie Schulte Strathaus (članica selekcijske komisije i vijeća Berlinalea) i predstavit će novu produkciju i distribuciju arsenal experimental koja djeluje pri Njemačkoj kinoteci, a Mark Webber (nezavisni kustos i suradnik Londonskog filmskog festivala) dat će pregled britanskog avangardnog filma u dva festivalska programa.
Iz programa izdvajamo rijedak pogled na fenomen vizualne glazbe u apstraktnome filmu, odabrane radove velikana američkog nezavisnog filma Kennetha Angera i novi festivalski program KINO 23.
U sklopu festivala predstavit će se novopokrenuta edicija 25 FPS-a  Kvadrati sekunde. Prva objavljena knjiga pod nazivom Kad animacija susreće žive autora Marcela Jeana niz je eseja i razgovora s utjecajnim filmašima koji tematiziraju pitanje tradicionalnih određenja filmskih rodova. Mnogi filmski primjeri iz knjige moći će se vidjeti na velikom platnu u programu Od McLarena do Gondryja.
25 FPS ove godine otvara videoteku za filmske profesionalce, gdje će se moći pregledavati 1.300 filmova pristiglih za ovogodišnji festival. Videoteka će raditi od utorka do petka u Klubu SC-a, od 11.00 do 17.00 sati.

Festival se održava od 25. do 30. rujna u zagrebačkom Studentskom centru.

www.25fps.hr.
 
nightonearth @ 21:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Organizatori ovaj projekt najavljuju kao svojevrstan testni pilot na osnovi kojeg bi Zagreb već dogodine mogao postati istinskim gradom uličnog teatra.

Kroz projekt Umjetnost na ulice koji počinje danas 10. rujna, samo će se u rujnu izvesti 13 predstava s ukupno 56 izvedbi! Umjetnici s područja kazališta, plesa, performansa, cirkusa i drugih izvedbenih vrsta, nastavit će s prezentiranjem svoga rada i u narednim mjesecima.
Projekt neselekcijske i vanfestivalske stimulacije izvedbenih umjetnosti na otvorenom osmislila je i koordinira udruga Mala performerska scena uz potporu Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

www.cirkus.hr
nightonearth @ 14:00 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 11, 2007
Filmaktiv predstavlja:
Mikrokino (napokon kod kuce!)

U cetvrtak, 13. rujna s pocetkom u 19:00 sati
Prostorije Saveza udruga Molekula Ivana Zajca 20/II
Ulaz slobodan!

Prikazivanje izbora filmova Microcinema International
Izbor iz Microcinema Independent Exposure programa (koji predstavlja  nezavisne autore iz cijelog svijeta) i Microcinema Mobile Exposure  programa (koji predstavlja radove nezavisnih autora radjenih na  mobitelima i fotoaparatima). Rijec je o probranim djelima visoke  kvalitete koji su prikazani u preko 40 drzava svijeta.
Program traje oko 60 minuta.

Projekt realiziran kroz Platformu Clubture!

O projektu Mikrokino!
Mikrokino je program koji postavlja pitanje distribucije malih i  nezavisnih video radova hrvatske i strane produkcije.
Temeljen na iskustvima Microcinema International, distribucijske  kompanije iz San Francisca, koja kroz programe Independent Exposure i  Mobile Exposure omogucava vidljivost nezavisnih autora i  nekomercijalnih video formi u cijelom svijetu, ovaj program ima  namjeru predstaviti taj model i pokusati ga primijeniti u Hrvatskoj.
Mikrokino je program koji je udruga Filmaktiv pokrenula u travnju  2007. godine. Na svojoj turneji Mikrokino je do sada posjetilo  Cakovec, Zabok, Imotski i Split, a turneja se nastavlja i u Labinu  (14. rujna, KUC Lamparna, 20 sati) te u Karlovcu i Senju.
Svrha Mikrokino turneje jest prikazivanje hrvatskih i stranih video- radova, predstavljanje distribucijskog modela i diskusija o  mogucnostima i potrebama distribucije takvih sadrzaja u Hrvatskoj.

Microcinema International (San Francisco)
The art of the Moving Image
Microcinema International je vodeci internacionalni video distributer  specijaliziran za prikupljanje, prezentiranje i distribuciju art  filmova i  video radova o umjetnosti i umjetnicima, dokumentarnih i  animiranih prikaza trenutnih globalnih problema i umjetnickih trendova.
Postoji od 1996. godine  i do sada je prezentirao kratke filmove  preko 1500 umjetnika iz cijeloga svijeta u vise od 40 zemalja svijeta.
Misija Microcinema International je da izlozi, distribuira i  promovira, na internacionalnoj razini, novu eru video umjetnika cija  su kulturno relevantna i osobna djela tipicno marginalizirana od  strane minstream medija.
Microcinema se bori s mainstream kulturom stvarajuci promisljeni,  jedinstveni i inovativni program projekcija koje su predstavljene i  dustribuirane diljem svijeta. Promocija i sirenje video djela takvim  projekcijama ima tendenciju stvaranja vjerne i educirane publike, te  stvaranje neophodnog dijaloga izmedju umjetnika i publike diljem  svijeta.
Zanimljiv je model distribucije Microcinema koji se temelji na  prikupljanju filmova i video radova putem najecaja “Call for works”.  Na taj nacin prikupljeni radovi se selektiraju i stvara se  International screening program za tu godinu koji obilazi mnostvo  zemalja , da DVD-izdanje se prodaje putem interneta. Na taj nacin  umjetnici dobivaju priliku da njihovi radovi ozive medju publikom, a  uz to dobiju i neku naknadu za prikazivanje.

Kao bitan pomak u vizualnim umjetnostima Microcinema vidi razvoj  novih tehnologija, interneta i mobilnih aparata, koji otvaraju jedno  posebno razdoblje. Upravo zbog te cinjenice, stvorili su jos jedan  poseban dio programa nazvan Mobile Exposure, koji prikuplja video  radove napravljene iskljucivo mobilnim telefonima i fotoaparatima. Pa  se tako Microcinema International screening program sastoji od dijela  nazvanog Mobile Exposure i dijela Independent Exposure.
Independent exposure je program koji predstavlja radove razlicitih  tematika i razlicitih vizualnih izrazaja, pa sadrzi dokumentarne,  igrane i animirane video radove umjetnika iz cijeloga svijeta.


Naslovi izbora filmova Microcinema 2005/2006:
Flip Film
Portret of Lloyd
Whitzeewhig
Jimmy
Kunstbar
Snow seen from warm window
Vision test
Melbourne
Color
Found poem
How to avoid projects
Cell phone
Instructional guide to date
Between me and you
Marvelous keen loony
Free fun
nightonearth @ 16:25 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 10, 2007
ususur.dezorg i KU krlja ustvari vas pozivaju:

17/09/07!, zagreb, mochvara (
www.mochvara.hr), cijena 14,81kn

BOTBORG+COMPANY FUCK+JOE MUSGROVE+ OWIE POCKSHULL:

BOTBORG /austral./*
...jest audio-vizualni bend agresivnog izraza. izvor njihovog djelovanja se nalazi u radu dr. arkadija botborgera koji je zaista postojao. njegov dar je fotosonicnaneurokinestografija za ciji razvitak je platio suradnjom sa cia i kgb-om. tehnicki, nastup se provodi kompleksnim sistemom audio-video 
feedback-a, hm! rezultira izbacivanjem promatraca iz proizvodnog ciklusa na 30 minuta. sadrzaj prostora koji otvaraju jest bez poveznice sa simbolima na koje smo odgojeni. vjerojatno neugodno iskustvo. tocka.

COMPANY FUCK /austral./*
laptop noise karaoke plunderphonics i blek metal. tocka.

JOE MUSGROVE /austral./*
hipnoticki dronovi. oku lijepo i uhu primamljivo. tocka.

OWIE POCKSHULL /zagr./*
space noise

vise info o koncertu pogledajte na :
www.ususur.org i
www.myspace.com/krljaustvari
nightonearth @ 16:59 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 7, 2007
Samo za Vas iz  programa u net.kulturnom klubu MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb) u rujnu izdvajamo  sljedeća događanja:

PANEL-DISKUSIJA O EVROPI I GLOBALNOM DRUSTVU [MOUFFE, BRUNKHORST,  FLEGO]
U seriji diskusija o Evropi ovaj put gostuje troje poznatih  socijalnih teoretičara koji će raspravljati o
novim transnacionalnim  konfiguracijama globalnog društva. Diskusija se održava 27.09.  [četvrtak] u prostorijama Goethe-Instituta u Zagrebu.

KONCERT WILLIAMA BASINSKOG
18.09. [utorak] u Teatru &td nastupa američki kompozitor William  Basinski, u sklopu koncertnog niza Explicit music. Umjetnik kojeg smo  dugo iščekivali...

HACKERSKI KAMP YAHWE
U Puli od 14. do 16.09. organiziramo YAHWE ili Yet Another  Xacktogether of West & East u kojem će se skupiti brojni hackeri,  geekovi i oni koji se takvima osjećaju. Prijave i informacije na  stranici: http://www.yaxwe.org.

Detaljnije informacije o svim mjesečnim događanjima, pored našeg  sajta www.mi2.hr, možete pronaći i na stranici kalendara događanja  http://services.mi2.hr/webcal ...

Drugarski pozdravi iz MaMe :)
nightonearth @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 6, 2007
13.-15. rujna 2007
Varaždin, MMC Kult


Uskoro kreće i drugu po redu Trash film festival. Sam vam naziv festivala već dovoljno sugerira kakve ćete filmove moći pogledati u sklopu njegovog programa.

Trash Film Festival je multimedijalni događaj zabavnog karaktera kojem je svrha promocija igranog filma.

Festival je zamišljen tako da se prikazuju prvenstveno oni radovi u kojima se ističu atributi akcijskih, borilačkih, stravičnih i znanstveno-fantastičnih filmova, pa je i pretjerivanje u žanrovskim odrednicama poželjno.

Cilj festivala je privući filmaše i filmske zanesenjake, bilo profesionalce, bilo amatere, koji uživaju u onoj zabavnoj, akcijskoj komponenti filmske umjetnosti, te ih nagraditi za njihov doprinos čarobnom svijetu filma.

Nagrada Trash Film Festivala zove se Zlatna Motorka, i dodijelit će se za:

1.Najbolji akcijski film
2.Najbolji borilački film
3.Najbolji SF
4.Najbolji horor
5.Najbolji film po izboru publike

www.trash.hr


nightonearth @ 21:46 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, rujan 4, 2007

bass invaders

S nemalim veseljem možemo ustvrditi da je drum&bass živahna glazba koja već desetljeće i pol živahno evoluira u sve više i više zanimljivih (i, ne zaboravimo napomenuti, živahnih) smjerova. No, kako se naša ljubljena drumba sastoji od sijaset pravaca i pravčića, jasno je da će neki od njih biti živahniji od ostatka, a baš u ovom trenutku titula najživahnijeg, najzanimljivijeg i najinovativnijeg pripada dugogodišnjem favoritu Bass Invaders ekipe - deep drum&bassu. I još kad imamo priliku ugostiti jednog od naj
živahnijih producenata koji se spomenutim žanrom bave, našem ponosu i sreći nema kraja.

Jer, iako su mu tek 23 godine i iako izdaje samo posljednje dvije, Alix Perez manirom stripovskog superjunaka agilno osvaja klubove, etikete i, što je najbitnije, uši i srca slušatelja. Lakoća kojom ovaj mladi Belgijanac kreira i izdaje glazbu upravo je zastrašujuća pa nas, za razliku od većine d&b umjetnika, gotovo svaki mjesec razveseli bar jedan njegov, bez iznimke raspordan singl, i to za renomirane etikete kao što su Shogun Audio, Liquid V, Bassbin, Creative Source, Horizons, Brigand i Fokuz. S druge, pak, strane, širina njegovog glazbenog opusa i raspon žanrova kojima vlada takvi su da praktički ne postoji poznato ime čiji su nastupi lišeni Alixovih skladbi. A kad smo već kod nastupa, oni su sasvim sigurno Alixov forte, jer mladi se Belgijanac s gramofonima svakodnevno druži već gotovo desetljeće pa ga bije glas tehnički i stilski vrlo potkovanog DJ-ja, što mu, uz već spomenute producentske vještine, donosi status zvijezde u usponu i već sad gaže u svakom kutku kugle zemaljske. I premda je to već dovoljno da svakog ljubitelja drumbe privučemo na sljedeći Bass Invaders party, napomenut ćemo još kako se Alixovo sljedbeništvo ne sastoji samo od posjetitelja klubova, već i od trendsettera poput Baileya i LTJ Bukema, ali i brojnih suradnika kao što su Jenna G, Redeyes, Sabre, MC Fats, Spectrasoul i Specific. Ukratko, ako se za ikoga može upotrijebiti Shakespeareov stih "svijet je njegova oštriga", onda je to svakako Alix Perez - i sigurni smo da se tvorac uzrečice uopće ne bi bunio.
Stoga vam preporučamo da ne propustite ovu glazbenu poslasticu, a za slučaj da se još uvijek pitate kako će drugi ovosezonski BI tulum zvučati, pokušat ćemo vam ga opisati u nekoliko riječi - duboko, moćno i inteligentno
; pomalo mračno, ali i pomalo emotivno - i naravno, živahno. Dođite.

http://www.myspace.com/alixperez
http://www.bass-invaders.com/
http://www.aquarius.hr/


support:

Lekke
Juice
Chatko
Gekko

+ visuals by Basta

Gdje: Aquarius, Jarunska obala b.b., Zagreb
Od: 22
Do: 05
Upad: 35 kn do ponoci, 45 kn nakon

 

nightonearth @ 23:49 |Komentiraj | Komentari: 0
nightonearth @ 01:45 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 1, 2007
JabbaTon - season startup @ KSET - 08.09.2007.

(predstavljanje novih članova crewa + promocija prvog hrvatskog drum'n'bass
vinyl izdanja!)

www.jabba-crew.com
www.myspace.com/jabbaton


Venom
Kodin
Yesh
Koknee
Nesho
VJ Somatik

Start: 22:00
Upad: 20kn*


Nakon dva mjeseca odmora i izbivanja, vraćamo se u našu dragu "jazbinu"
zvanu *KSET*. Preplanule kože, napunjenih baterija i nasmiješenih lica
spremni za još jednu nadamo se zabavnu sezonu i to s pojačanjima u ekipi.
Predstavit ćemo Vam dvojicu novih Jabbana, a također i (koliko nam je
poznato) *prvo hrvatsko drum'n'bass izdanje na vinylu* na što smo jako
ponosni!

Novi Jabbani nipošto nisu nepoznanice na sceni, a iako smo već dugo u
prijateljskim odnosima sretni smo što i oficijelno postaju djelom *Jabba
Crew*-a. Radi se o *DJ Venomu* te *Kodinu*.

*Venoma*( * www.myspace.com/davorvenom *) više zaista ne treba posebno
predstavljati, dovoljno je reći da je jedan od najboljih dj-a te
turntablista sa ovih prostora (svojedobno finalist svjetskog DMC-a u
Londonu) te član bendova *ST!llness*i *Dženeration 81*, a njegovo ste
umijeće već u mnogo prilika mogli vidjeti i čuti na JabbaTonu, Confusion
večerima, koncertima navedenih bendova itd.

*Kodin*( *www.myspace.com/kodindaproduca *) je pak jedan od
najperspektivnijih hrvatskih drum'n'bass producenata, koji doslovno na
dnevnoj bazi proizvodi nove trackove koji su se već našli u setovima nekih
domaćih dj-a, a svoju kvalitetu dokazuje i *prvim hrvatskim drum'n'bass
izdanjem na vinylu* za britanski *Ascenzion Records*! (*
www.myspace.com/ascenzionrecords )* Predstavit ćemo već treće izdanje mlade
etikete Ascenzion Records u vlasništvu našeg prijatelja, također čestog
gosta a slobodno možemo reći i UK Jabbana, *DJ Phase*-a. Na vinylu se nalaze
dvije pjesme, s jedne strane *Kodin - Girl In A Delirium*, a s druge *DJ
Phase - Science*.

A naravno, da bi sve prošlo u veselom ozračju JabbaTona, na ulazu će Vas
dočekati i naše brand piće, JabbaKija (rakija) dobrodošlice!
nightonearth @ 18:58 |Komentiraj | Komentari: 0
google oglasi
Brojač posjeta
70741
blog catalog
padaj silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Index.hr
Nema zapisa.